PROGRAMME

NOTE TO ALL: IT IS A REQUIREMENT OF THE UNIVERSITY THAT WE FINISH PROMPTLY. PLEASE AIM TO KEEP TO THE PROGRAMME TIMES

Day 1: Wednesday 13th April 2005 (AUDITORIUM)

9.50 – 10.50 10.50	REGISTRATION (AUDITORIUM) / COFFEE (ATRIUM) Welcome & Chair: David Gilvear (University of Stirling & RRC Chairman	15mins
11.05	Key Note Speaker: Walter Binder (<i>Bavarian National Office for Water management, Germany</i>) 'Why River Restoration? (an overview of three decades of river restoration)'	25mins
11.30	David Collins (<i>Defra</i>) 'Conclusions of the flood and coastal erosion risk management strategy'	20 mins
11.50	Discussion	20mins
Session 1: CHAIR:	River Restoration Projects & Tools Andrew Pepper (ATPEC River Engineering Consultancy)	
12.10	Paul Smith (Environment Agency) 'Shopham Loop River Restoration Project'	15mins
12.25	Paul Ritchie (Corporation of London) 'Restoring The Rye Brook – An Integrated Approach'	15mins
12.40	Warren Bradley (<i>Halcrow</i>) & Camilla Bennett (<i>Environment Agency</i>) 'Opportunity or constraint for enhancing river environments: Practical experiences of the DEFRA priority score system on taking forward flood alleviation schemes'	15mins
12.55	Discussion	15mins
13.10	LUNCH 13.10 - 14.15 (REFECTORY)	

Day 1 Cont:

Session 2: CHAIR:	Sustainable Flood Management & River Restoration David Collins (Defra)	
14.15	Mike Donaghy (WWF) & Richard Johnson (Mountain Environments Ltd) 'The River Devon Sustainable Flood Management Project: river and wetland restoration'	
14.30	Oliver Kaiser (Institute for Landscape Management, Freiburg, Germany) 'Flood protection and ground water replenishment through the revitalisation of a flood plain along the upper Danube near Ulm, Germany'	15mins
14.45	Julie Waldron (<i>Landscape Architect, Edinburgh City Council</i>) 'The Niddrie Burn – A sustainable approach to combining river restoration with flood management in an area of regeneration'	15mins
15.00 Session 3:	Discussion POSTERS & TEA/COFFEE 15.15 - 16.05 (ATRIUM)	15mins
Session 4:	Restoring the Ecology of Urban Rivers	
CHAIR:	Alastair Driver (<i>Environment Agency</i>)	
16.05	Mark Scott (<i>Project Manager</i> (<i>SMURF</i>) / <i>Environment Agency</i>) 'Sustainable urban river management - the example of SMURF'	15mins
16.20	Geraldene Wharton, Claire Hulbert, Nicola Sackwild (<i>Queen Mary University of, London</i>) and Richard Copas (<i>Environment Agency</i>) 'River Restoration and its Social and Environmental Benefits in South East London'	15mins
16.35	Valerie Bain & Roger Bettess (<i>HR Wallingford</i>) 'International Approaches to Achieving Ecological Objectives of Urban River Basin Enhancement'	15mins
16.50	Open Discussion	35mins
Session 5:	River Restoration Strategy for North London	
CHAIR:	Martin Janes (RRC)	
17.25	Professor Max Wade (RPS Group) 'Introducing a London wide strategy for Urban River Restoration'	10mins
17.35	Fran Bayley and Toni Scarr (Environment Agency) 'Restoring London's Rivers; challenges and opportunities'	15mins
17.50	Questions & close	5mins

EVENING MEAL (REFECTORY BAR) 19.00 for 19.30 For residential & pre-booked delegates only. Bar open until 12.30am

Day 2: Thursday 14th April 2005

8.50	REGISTRATION (AUDITORIUM)		
9.00	Welcome to day 2 explanation of format (AUDITORIUM)		
Session 6:	Restoration Developments: Near & Far		
CHAIR:	Nigel Holmes (Alconbury Environmental Consultants)		
9.10	Kevin Skinner & Nick Haycock (<i>Haycock Associates</i>) 'Sinderland Brook - concept, design and implementation of a 1.8km river and corridor restoration scheme prior to urban development'		
9.25	Alfons Oberhofer (Architekt Landschaftsplaner, Vienna) 'Restoration measures on the lowland river Morava'		
9.40	Tony Burch (<i>Environment Agency</i>) 'Land drainage is a wonderful thing: changing attitudes'		
9.55	Mike Crafer & Nick Lutt (<i>Thames Water</i>) 'Upper Kennet Rehabilitation Project: selecting, using and developing rehabilitation techniques on a chalk river'		
10. 10	Discussion	20mins	
10.30	COFFEE/TEA (ATRIUM)	30mins	
11.00	Parallel sessions (see page 7 for details and rooms)	95mins	
12.35 CHAIR:	All Return to Auditorium for Sum Up Discussion Jenny Mant (RRC)	30mins	
13.05	LUNCH (REFECTORY BAR) 13.05 - 14.05		
13.25	Coach leaves for site visit to River Brent (<u>13.30pm</u> sharp) - Return appro or	x. 4.30pm	
	Reconvene for chosen workshop at 14.05 **Please note: a packed lunch will be provided for those going to the site	e visit**	
	Workshops - 14.05 to 15.25 (see page 6 for det	rails)	
15.25	TEA/COFFEE (ATRIUM)	30mins	
	TEA/COLLET (ATRIONI)		
15.55 CHAIR:	All Return to Auditorium for Workshops Discussion Martin Janes (RRC)	30mins	

SUMMARY OF WORKSHOPS

Option 1: 'Monitoring and appraisal in river restoration. How does it fit with the objectives of the Water Framework Directive' Kevin Skinner (*Haycock Associates*) & Jonty Gibson (EA)

(AUDITORIUM)

Option 2: 'Establishing long term goals for urban river restoration; an open forum to discuss constraints and opportunities with a view to developing a realistic long term vision for our urban rivers' Matt Carter (*Environment Agency*, *Hatfield*)

(Room N110)

Option 3: 'Ask the Expert' (*RRC staff, Advisors and others*): Practical advice on rivers and restoration – A range of individuals available to answer your questions

(Room N105)

PARALLEL SESSION PROGRAMME

Parallel	7. STRATEGIES/ACTION PLANS	8. TECHNIQUES	9. CASE STUDIES	
Session	(N110)	(AUDITORIUM)	(N105)	
CHAIR:	Helen Dangerfield	Jenny Mant	Walter Binder	
	(Royal Haskoning Ltd)	(RRC)	(Bavarian National Office for	
			Water Management)	
11.10	Ian Frearson (Derby City Council)	Simon Johnson (Wild Trout Trust)	Sally German (Gifford) & Robin Chase	15 mins
	'Keeping up appearances'	'The work of the WTT in delivering restoration at the local level'	(Cain Consultancy)	
		restoration at the local level	'The use of fluvial geomorphology for sustainable ecological restoration of an	
			urban watercourse'	
11.25	Gary Jones-Wright (Environment	Roy Richardson (SEPA)	Stuart Smith, Nathan Richardson, Max	15 mins
	Agency)	'Restoring streams using engineering log	Carstairs, Mark Sudworth (Atkins Water)	
	'Carlisle & Lower Eden flood risk	jams – a case study from Northern	'Low flows and river restoration in East	
	management strategy'	California'	Anglia: current approaches and future challenges'	
			chancinges	
11.40	Discussion	Discussion	Discussion	10 mins
11.50	Nigel Holmes (Alconbury Environmental	Sally Sudworth & Paul Maliphant	Armin Peter & Sharon Woolsey	15 mins
	Consultants)	(Halcrow)	(EAWAG)	
	'The River Darent: A Strategy for	'Rhondda Fach River Diversion – birds,	'Local river widenings as river	
	Recovery'	bats and battered fish'	enhancement techniques'	
12.05	Matt Carter (Environment Agency)	Pete Worrall (Penny Anderson Associates)	Katy Read (Middlemarch Environmental	15 mins
	'Improving degraded urban rivers for	& David Palmer (<i>Black & Veatch</i>)	Ltd, Coventry), Philip Fermor & Colin	
	fish populations'	'Rivers of Concrete: creating ecological	Bundy (Severn Trent Water)	
	1 0 0	` '	Bundy (Severn Trent Water) 'Riverine and Floodplain Rehabilitation	
	1 0 0	'Rivers of Concrete: creating ecological	Bundy (Severn Trent Water) 'Riverine and Floodplain Rehabilitation Best Practice: A Case Study at Aston	
12.20	1 0 0	'Rivers of Concrete: creating ecological	Bundy (Severn Trent Water) 'Riverine and Floodplain Rehabilitation	10 mins